Moderne langgevelboerderij

Gelegen in de omgeving Hondsberg te Oisterwijk.

Voor het nieuwe ontwerp had de opdrachtgever belangrijke uitgangspunten. Het huis moet energiezuinig worden ontworpen en een hoge mate van privacy bieden.

Deze villa heeft een rechthoekige vorm die dwars op het perceel is geplaatst om zo de privacy in de achtertuin grotendeels te waarborgen.
Het kantoor, entree en de bijkeuken met entree zijn aan de voorzijde van het huis geplaatst. Het woongedeelte met trappen bevindt zich aan de achterzijde van de woning en is niet zichtbaar vanaf de straat.
De grote glasgevel met inpandig terras aan de achterzijde geeft een directe verbinding tussen binnen en buiten. Overdag een ruimtelijk effect, ’s avonds geborgenheid.

De gevels en het zadeldak zijn bekleed met fraké hout en opgebouwd uit 3 verschillende breedtes die patroonloos zijn aangebracht.
Het fraké bedekt de goot, waardoor de belijning van het hout in de gevel overgaat in het hout van het dak.
Mede door juist geen schoorsteen en dakkapellen te ontwerpen komt hiermee de krachtige vorm tot zijn recht.
Dit materiaal en deze vorm brengt architectuur door eenheid.

Het hout kleurt uiteindelijk grijs. De regen veroorzaakt verschillende kleuraccenten. Door ongelijkmatige schaduwinval verkleurt het hout niet egaal.
Dit geheel creëert een dynamisch uiterlijk.

De statische vorm in een dynamische huid.

Het huis wordt niet meer door gas verwarmd. De warmtepomp verwarmt en koelt het huis. Om de warmtepomp goed te laten werken is goed wordt geïsoleerd en het huis is goed luchtdicht gebouwd.

De warmtepomp is in staat om te verwarmen en te koelen. Verwarmen via de vloerverwarming en koelen via vloerverwarming en koelplafonds.
De warmtepomp verwarmt zowel de vloerverwarming als het tapwater. Als ondersteuning voor de warmtepomp zijn 2 zonnecollectoren in het dak van de voorgevel geplaatst. Om overmatige opwarming van de zon te voorkomen zijn op de zuidzijde en westzijde van de woning automatische zonneschermen aangebracht

Het huis wordt geventileerd door mechanische balansventilatie met WTW op basis van een CO2 regeling. Elke ruimte wordt individueel geventileerd.
Het stabiele klimaat is kenmerkend en wordt door de opdrachtgever als uitermate prettig ervaren. Zo is er bijvoorbeeld geen overmatige luchtstroming of geluidsoverlast vanuit het ventilatiesysteem. En luchtvochtigheid is in balans. Ook door bewust gebruik van planten in de woning.